Op het gebied van (ver)bouwen, het gebruik van energie en een klimaat neutrale omgeving staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Zodoende heeft men de zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV) geïntroduceerd.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen als je wilt gaan investeren in economische maatregelen aan je woning. Een energiezuinige woning is iets wat we met z’n allen zoveel mogelijk proberen na te streven en is daarnaast iets waar je veel geld mee kunt besparen.
Inhoudsopgave
Zeer lage temperatuurverwarming: Werking
ZLTV werkt in principe hetzelfde als de ‘gewone’ lage temperatuurverwarming, met dat verschil dat er gebruikt wordt gemaakt van een temperatuur van 30°C tot 40°C. De verschillen met de reguliere centrale verwarmingssystemen zijn dan ook aanzienlijk te noemen:
- Zeer lage temperatuurverwarming werkt op een temperatuur tussen 30°C en 40°C.
- Lage temperatuuverwarming werkt op een temperatuur die ligt tussen 40°C en 55°C
- Hoge temperatuurverwarming heeft een gemiddelde temperatuur tussen 55°C en 90°C
Je energieverbruik gaat door een investering in ZLTV behoorlijk naar beneden en bovendien werkt het systeem ook nog eens op een meer rendabele manier dan de traditionele centrale verwarmingsmogelijkheden.
Warmtebronnen in combinatie met zeer lage temperatuurverwarming
Als je voorkeur uitgaat naar ZLTV dan kun je dat het beste doen in combinatie met een condensatieketel of een warmtepomp. Interessant gegeven is dat een condensatieketel die gekoppeld is aan een ZLTV een hoger rendement heeft dan indien je dezelfde ketel koppelt aan een LTV systeem. Een en ander heeft te maken met de temperatuur van het water dat retour gaat.
Door met een nog lagere temperatuur te werken kan er meer waterdamp uit de rookgassen gecondenseerd worden. Dit stelt de condensatieketel in staat om nog meer warmte terug te winnen.
Voor- en nadelen van zeer lage temperatuurverwarming
Ieder centraal verwarmingssysteem heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Waarbij je uiteindelijk voor jezelf dient te bepalen welk systeem het beste bij je persoonlijke situatie en woningtype aansluit.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Mogelijke nadelen van ZLTV
- Zeer lage temperatuurverwarming heeft behoorlijk wat tijd nodig om een kamer of ruimte in je woning op temperatuur te krijgen. Dit geldt ook voor ‘gewone’ lage temperatuurverwarming.
- Soms heb je een groter buffervat nodig dan wanneer je gebruikt maakt van een ander verwarmingssysteem.
Zeer Lage Temperatuurverwarming Voordelen
- Zeer lage temperatuurverwarming heeft als grootste pluspunt zeker het hoge rendement. Een hoog rendement haal je zowel met een warmtepomp als een lagetemperatuurketel. Kies je voor een waterpomp dan kun je rekenen op een besparing van ruim 25% op je bestaande energiekosten. Houdt wel rekening met een stevige investering, warmtepompen zijn nu eenmaal niet goedkoop.
- ZLTV geeft je woning een aangenaam wooncomfort. De temperatuur is stabiel en wordt meer gelijkmatig verspreid. Overal in huis wordt dezelfde warmte verspreid en ook het koudste hoekje wordt aangenaam warm.
Hoe geeft ZLTV de opgewekte warmte af?
Zeer lage temperatuurverwarming is ideaal in combinatie met zowel plafond-, vloer-, als wandverwarming. Laat je voorlichten door een erkende verwarmingsinstallateur. Deze kan je alles vertellen over de mogelijkheden van ZLTV in jouw woning. Vloer- en wandverwarming verdelen de warmte op een aangename manier door je huis en daarbij bespaar je ook nog op de maandelijkse energiefactuur.
Voor de aanschaf en installatie van energiebesparende verwarmingsmogelijkheden heeft de Vlaamse overheid premies en tegemoetkomingen waar je aanspraak op kunt maken.
Vergelijk aanbieders en prijzen met elkaar
Het investeren in een zeer lage temperatuurverwarming vraagt een behoorlijke prijs. Uiteraard verdien je je investering binnen een periode die te overzien is terug. Toch loont het om de mogelijkheden die je worden aangeboden met elkaar te vergelijken en na een degelijk onderzoek pas je definitieve keuze te bepalen.
Je begint met jezelf de vraag te stellen of je voor wand- of toch liever vloerverwarming kiest. Waar je ook voor kiest je dient er altijd rekening mee te houden dat je niet zomaar ‘blind weg’ een spijker of een schroef in de vloer of wand kunt aanbrengen. Je kunt aan de buitenkant immers niet zien waar de leidingen aan de binnenkant zitten. Hiervoor kun je wel gebruik maken van een leidingdetector. Deze detector maakt het mogelijk om zonder noemenswaardige problemen een schilderij of andere vorm van decoratie op te hangen.
Ga ten rade bij meerdere verwarmingsinstallateurs en laat nauwkeurige berekeningen maken die betrekking hebben op de aanschaf van het complete systeem. Ook een voorrekening over het mogelijke rendement en de besparing op de energiekosten is van groot belang. Het interessante van het vergelijken van prijsoffertes is dat je op die manier veel geld kunt besparen op de totale investering. Tussen aanbieder X en aanbieder Y kunnen verschillen zitten die oplopen tot soms wel 40% van de totale investering.