Een accumulatieverwarming laadt ’s nachts op, want dan is de elektriciteit een pak voordeliger dan overdag. De warmte slaat hij dan op en geeft hij dan overdag af op het moment dat jij dat wenst. Bijgevolg heb je een pak lagere energierekening, gecombineerd met een heerlijk warme woning. Ontdek hier alle voordelen, de werking en de prijs voor elektrische verwarming met accumulatie.
Elektrische verwarming via accumulatie slaat ’s nachts (aan het voordeeltarief) de warmte op om deze overdag af te geven.
Zo ligt je energierekening een pak lager!
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Gedurende de nacht neem je minder elektriciteit af en is er op dat moment een voordeeltarief van toepassing. Door een zogenaamde accumulatiekachel (elektrische verwarming) te installeren wordt het mogelijk om de ongebruikte energie op te laden.
Accumulatiekachels hebben een grote mate van isolatie en zo blijft de opgeslagen energie ter beschikking tot op het moment dat je ze nodig hebt. Je koppelt comfort en lage energiekosten met een accumulatiekachel eenvoudig aan elkaar.
Inhoudsopgave
Elektrisch verwarmen met accumulatiekachels
Het verwarmen van bepaalde ruimten in huis met accumulatieverwarming kan interessant zijn als je een goede isolering hebt en de ruimten bovendien regelmatig gebruikt. De elektriciteit die ’s nachts wordt opgeslagen wordt omgezet in warmte. De warmte die je gedurende de dag gebruikt is dan afkomstig van het voordeeltarief. Dit maakt het mogelijk om te besparen op de energiefactuur.
Accumulatiekachels zijn eenvoudig te installeren en je kunt ze als hoofdverwarming gebruiken. Bovendien maken ze alleen gebruik van het lage stroomtarief.
De toepassing beperkt zich voornamelijk tot goed geïsoleerde ruimtes die je vaak gebruikt. Inspelen op het verbruik van warmte is van groot belang voor een zo zuinig mogelijk gebruik.
Dynamische en statische accumulatiekachels
Accumulatiekachels bestaan in twee verschillende vormen, dynamisch en statisch. Beide typen zijn gebaseerd op hetzelfde principe.
De kachels werken op de verwarming die je gedurende de dag warmte geeft nadat deze ’s nachts is opgeslagen. Het grootste onderscheid zit vooral in het vermogen en de manier waarop de kachels hun warmte afgegeven.
A. Dynamische accumulatiekachel
Dit type kachel beschikt over een ventilator die de koude lucht aanzuigt. Door de aanwezige warm kachelkern wordt vervolgens warme lucht naar buiten geblazen. De in de kachel aanwezige ventilator is voorzien van een thermostaat zodat de kamer of ruimte van een uiterst nauwkeurige temperatuur kan worden voorzien.
Bovendien geeft de ventilator snel warmte af die zich vermengd met de koudere lucht die aanwezig is in de kamer. Zo voorkom je dat de lucht die door de dynamische accumulatiekachel niet boven een vooraf ingesteld maximum uitkomt. Dit type accumulatiekachels worden voornamelijk geplaatst in kantoorruimtes en woonkamers.
B. Statische accumulatiekachel
Met een beschikbaar vermogen van tussen 1.7 Kw en 3.4 Kw worden statische accumulatiekachels doorgaans geplaatst in ruimtes zoals een slaapkamer, trappenhuis en hal. Dit zijn ruimtes waar de temperatuur minder nauwkeurig geregeld hoeft te worden.
De warmte wordt afgegeven door zogenaamde natuurlijke convectie. De warme lucht kan hierbij geregeld worden door een klep te openen of wat verder dicht te doen. Het apparaat is voorzien van een knop waarbij je de warmte die je ’s nachts wilt opslaan kunt regelen.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Voordelen van elektrische verwarming door middel van accumulatie
Elektrische verwarming heeft diverse voordelen ten opzichte van de meer traditionele vormen van verwarming.
- Je hebt automatisch de gewenste warmte op de plaats waar je wilt.
- Vrije keuze tussen geleiding-, straling- of convectiewarmte.
- Je hebt mogelijkheden om de warmte op doelmatige wijze te verspreiden.
- Het aansluiten en regelen van de verwarmingstoestellen is makkelijk en kan volledig automatisch gebeuren.
- Een elektrisch verwarmingssysteem heeft een lange levensduur en is vrijwel niet aan slijtage onderhevig.
- Door accumulatieverwarming heb je jaarlijks een lager energieverbruik
- Bij een nieuwbouwwoning kun je de stookplaats afschaffen en houdt je meer ruimte over.
- Bovendien kun je bij een nieuwbouwwoning extra besparen omdat het aanleggen c.q. bouwen van een schoorsteen overbodig wordt.
- Energie blijft behouden en wordt niet verspild.
- Het rendement ligt bijna op 100%.
- Er is geen sprake meer van warmteverlies via kelders, kanalen of schoorstenen.
- Lage onderhoudskosten.
- Je hebt geen voorraad brandstof nodig zoals bijvoorbeeld mazout.
- Je kunt de gewenste temperatuur per kamer instellen.
- Accumulatieverwarming is onzichtbaar. Alles wordt in de muren weggewerkt, zo heb je ook geen radiatoren nodig.
- De verwarmingstoestellen passen bij ieder interieur.
- Elektrische verwarming op basis van accumulatie haalt geen zuurstof uit de lucht in de kamer die verwarmd wordt.
- Je hoeft er geen brandstoffen voor te bestellen en hebt ook niet te maken met het afleveren van voorraden brandstof aan de deur.
Vergelijk de mogelijkheden van Elektrische verwarming
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende leveranciers en producenten van statische en dynamische accumulatoren actief. Vraag bij een aantal verschillende verwarmingsinstallateurs prijzen op en stel de vragen die je hebt met betrekking tot een mogelijke investering in deze vorm van elektrische verwarming. Online kun je reviews lezen en vindt je diverse beoordelingen en ervaringen van andere gebruikers die je reeds zijn voorgegaan.
Vervolgens kun je deze informatie goed met elkaar te vergelijken. Zodoende is het mogelijk om een weloverwogen keuze te maken om al dan niet te investeren in elektrische verwarming. Je zult bovendien zien dat er grote verschillen kunnen zitten tussen de verschillende installatiebedrijven. Let goed op welke kosten er bij de genoemde prijzen zijn inbegrepen zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.
Daarnaast is het belangrijk om te letten op garantieperiodes, servicecontracten en voorrijkosten die berekend worden in de offertes. Wat tijd investeren in het vergelijken van de ontvangen offertes levert je vaak al een aardige besparing van de kosten op.