Het verwarmen van je woning kan tegenwoordig op uiteenlopende manieren. Van alle mogelijkheden wordt nog steeds het vaakst gekozen voor radiatoren en convectoren verwarming.

Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »

Ondanks het feit dat beide producten wel wat met elkaar gemeen hebben worden ze nog altijd met elkaar verward. Waarom zou je dan voor convectoren verwarming kiezen in plaats van radiatoren verwarming? En hoe zit dat met de prijzen?
Inhoudsopgave
Het verschil tussen convectoren verwarming en radiatoren

Convectoren zijn een stuk makkelijker in ieder interieur te integreren, maar het grootste verschil zit eigenlijk in de wijze waarop de warmte wordt voortgebracht. Warmte wordt via convectie, straling of geleiding overgedragen, waarbij zowel convectoren als radiatoren beiden convectie- en stralingswarmte afgeven.
- Convectoren geven 10% stralingswarmte af en 90% convectiewarmte
- Radiatoren geven zo’n 50% tot 75% stralingswarmte af en de overige warmte is convectiewarmte.
Stralingswarmte nader bekeken
Een directe vorm van verwarming is zogenaamde stralingswarmte die bestaat uit horizontale warmtegolven die zorgen voor verwarming van de omgeving.
Voordelen van stralingswarmte:
- Het kan zijn dat je stralingswarmte als meer aangenaam en warm ervaart.
- Stralingswarmte is meer gezond dan convectiewarmte. Bij convectiewarmte circuleert de lucht die bestaat uit onder meer
- stofdeeltjes die in deze lucht voorkomen. Je hebt hiervan bij stralingswarmte geen ‘last’, omdat het een andere manier van verwarmen betreft.
- De stalen omhulzing van een radiator koelt geleidelijk af en je hebt weinig te maken met snelle temperatuurschommelingen.
Stralingswarmte heeft echter ook een nadelige kant:
- Juist door de geleidelijke afkoeling kun je de directe temperatuur wat moeilijker beheersen.

Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Convectiewarmte nader bekeken

In tegenstelling tot stralingswarmte is convectiewarmte een indirecte vorm van verwarmen. Koude lucht wordt van onder in de convectoren aangezogen en het inwendige verwarmingselement gaat aan het werk om de kou in warmte om te zetten. De warme lucht stijgt op, koelt af om vervolgens weer naar beneden te zakken en het proces van voor af aan te laten beginnen.
In vergelijking met stralingswarmte heeft convectiewarmte de volgende voordelen:
- De ruimte wordt sneller én meer gelijkmatig verwarmt.
- De convector zelf wordt niet zo warm als een radiator. Het warme water in de aanwezige buizen wordt afgeschermd door zowel een plaat als een rooster. Een convector is dan veiliger dan een radiator.
- Eens je de convector uitzet is deze ook meteen uit. Van nagloeien is geen sprake.
Daarnaast heeft convectiewarmte ook nadelen in vergelijking met stralingswarmte:
- Een convector heeft nood aan een continue stroom van lucht. Je kunt deze dus niet afdekken met bijvoorbeeld kleding die je even ‘snel’ wenst te drogen.
- De convector maakt gebruik van een luchtstroom van buitenaf. Deze lucht bevat stofdeeltjes die slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Stof kan bovendien verschroeien op de warme oppervlakten van de convector en daarnaast vaart stofmijt uitermate goed bij convectiewarmte.
Waarom zou je kiezen voor convectoren verwarming?

Iedere vorm van verwarming heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en de keuze voor het uiteindelijke product bepaal je volledig zelf. Toch hebben convectoren een aantal leuke bijkomstigheden die je mee kan nemen in de beslissing:
- Een convector past in ieder interieur. De omkasting kan worden aangepast aan de rest van de ruimte, waardoor de convector helemaal niet ‘storend’ aanwezig is.
- Convectoren verwarming zorgt voor een snelle verwarming van je keuken, badkamer of woonkamer.
- Door met convectoren te verwarmen verbruik je een pak minder energie dan verwarming met radiatoren.
- De convectoren zijn laag in verbruik waardoor het bovendien een milieuvriendelijke manier van verwarmen is.
- De warmte die verspreid wordt is comfortabel en wordt gelijkmatig over de ruimte verdeeld.
- Als je een groot raamoppervlak hebt dan kun je er voor kiezen om de convectoren in de vloer in te bouwen zodat er niets van je zicht naar buiten verloren gaat.
- Convectoren zijn over het algemeen kleiner dan radiatoren, daarnaast wegen ze een stuk minder omdat ze veelal gemaakt zijn van lichte materialen zoals kunststof. Radiatoren daarentegen zijn doorgaans van staal gemaakt zijn.

Het vergelijken van informatie, mogelijkheden en prijzen is zeker een aanrader als het gaat om convectoren verwarming. Je krijgt binnenshuis een aangename temperatuur die bijzonder goed te regelen is.
Ondanks dat de convectoren duurder kunnen zijn dan radiatoren heb je dit verschil in prijs snel terugverdiend omdat onder andere het verbruik van de convectoren een stuk lager ligt. Een besparing op de energiefactuur is daar een leuke bijkomstigheid van.
Vraag daarom snel een gratis offerte aan bij vakmannen in je eigen buurt. Dat kan gratis en vrijblijvend via onderstaand formulier.