Het aanleggen van elektrische of warm water vloerverwarming in je woning is niet iets waar je al te gemakkelijk over na denkt. Met een paar handige handen en wat gezond verstand kun je zelf je vloerverwarming aanleggen, zeker als je de instructies volgt die bij je systeem geleverd worden. Ben je echter niet zo handig dan is er altijd de mogelijkheid om een erkende installateur in te huren die het verwarmingssyteem foutloos voor je aanlegt.

Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoudsopgave
Beschikbare vloerverwarmingssytemen
In grote lijnen kun je twee verschillende vloerverwarmingssystemen onderscheiden:
- Elektrische vloerverwarming
- Warm water vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming wordt doorgaans het meest toegepast bij kleinere kamers zoals de badkamer en het toilet. Het is mogelijk om de elektrische vloerwarming zowel als hoofd- of als bijverwarming te (laten) installeren.

Het aanleggen van warm water vloerverwarming
Wil je je woning voorzien van een warm water vloerverwarmingssysteem dan doe je dit waarschijnlijk als bron van hoofdverwarming. Het vaakste wordt gebruik gemaakt van zogenaamde draadmatten en door de onderstaande stappen nauwkeurig op te volgen kun je zelf je vloerverwarming aanleggen en installeren.
- Je begint het aanleggen van je vloerverwarming met de randisolatie. Dit voorkomt mogelijke scheuren in de dekvloer en is van essentieel belang. Plaats de randisolatie aan de zijkant van je vloer, zodat deze de mogelijkheid heeft om uit te zetten en te krimpen.
- Zorg voor een vlakke, droge ondergrond die vrij is van mogelijke obstakels
- Als vanzelfsprekend leg je de isolatieplaten vrijwel naadloos tegen elkaar aan. Door dit zo nauwgezet mogelijk te doen voorkom je hoogte verschillen.
- Tussen de betonvloer en de afdekvloer moet isolatie zitten, hierdoor zweeft de vloer als het ware en heb je ook hier, net als bij de randen, voldoende ruimte om de vloer te laten krimpen en uitzetten.
- De verdeler wordt stevig aan de muur bevestigd en de pomp wordt op de verdeler aangesloten.
- Verdeel de draadstaalmatten over de ruimte als een mooi geheel.
- Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen kun je beginnen om de eerste groep aan te leggen. Hou altijd zo’n 10 centimeter ruimte aan de kant over en zorg voor een slakkenhuis patroon. Let op dat de afstand van de slang past bij de wens die je hebt. Belangrijk is dat de buizen vrij van knikken of kronkels gelegd worden. Je kunt een zogenaamde mattenbinder gebruiker waarbij je iedere 50 centimeter de verwarmingsbuizen kunt vastmaken.
- Heb je een verwarmingsbuis die tekort is? Maak dan zeker geen gebruik van koppelingen die de kans op lekkages vergroten. Leg de buizen in één keer goed met zo min mogelijk restafval.
- Nadat je alle slangen hebt neergelegd kunnen ze worden aangesloten op de reeds bevestigde verdeler. Het onderste gedeelte van de verdeler fungeert als aanvoer en het bovenste gedeelte de afvoer.
- Voordat je de afdekvloer gaat aanbrengen dien je het aangelegde systeem eerst zeer grondig te testen. Hiermee voorkom je problemen als bijvoorbeeld lekkages. Lekkages in een vloerverwarmingssysteem kunnen je veel irritaties en hoofdpijn bezorgen, test de buizen onder een druk van zeker 3 bar. Doe dit bijvoorbeeld met een compressor of met water. Op het moment dat de druk wegvalt dan is er een probleem dat opgelost dient te worden.
- Je kunt de levensduur van een verdeler verlengen door twee toevoegmiddelen te gebruiken. De instructiehandleiding van de verdeler vermeld welke producten je het beste kunt toevoegen.
- Als je het hele systeem goed hebt gecontroleerd en jezelf ervan verzekerd dat er van lekkages en/of andere problemen geen sprake is kun je de smeervloer gaan storten.
Voor een optimaal rendement van je aangelegde vloerverwarmingssysteem is een goede isolatie van je woning van groot belang.

Elektrische vloerverwarming

Naast warm water vloerverwarming is het tevens mogelijk om te kiezen voor elektrische vloerverwarming. Beiden hebben hun eigen voordelen en nadelen. Best vraag je aan je architect of aan een vakman wat het beste is voor jouw woning en voor de vloer die je er bovenop zult plaatsen.
Informeer ook naar het verschil in kostprijs. Zo kun je een weloverwogen keuze maken. Elektrisch verwarmen kan soms duurder zijn, maar kent uiteraard tal van andere voordelen die de warm water vloerverwarming je niet kan bieden.

Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Het afwerken van de aangelegde vloerverwarming
Nadat je zelf de elektrische of warm water vloerverwarmingsinstallatie hebt aangelegd kun je de vloer verder afwerken. Vaak wordt dit gedaan met tegels al wordt er ook steeds vaker gekozen voor een combinatie met parket. Als je gaat tegelen zorg dan dat je voldoende tegels hebt aangeschaft en over genoeg tegellijm beschikt zodat je de tegelvloer in één keer kunt leggen.
Door de vloer in eens te leggen heb je achteraf het mooiste resultaat. Heb je zelf geen tijd om te tegelen of vind je van jezelf dat je dit niet voldoende in je vingers hebt zitten? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om deze klus uit te besteden aan een professionele tegelzetter. Door gebruik te maken van de diensten van een ervaren vakman verzeker je jezelf van een strak gelegde tegelvloer waar je lang plezier van hebt. Uiteraard komt vakmanschap met een prijskaartje en je kunt de afweging maken of je deze kosten uit wilt sparen door zelf te tegelen.
Kosten voor aanleg vloerverwarming
De exacte kosten voor het aanleggen van vloerverwarming lopen sterk uiteen. Zo bespaar je natuurlijk behoorlijk op de kosten door zelf aan de slag te gaan. Je bent dan alleen je investering in de materialen kwijt. Wil je echter aanspraak kunnen maken op premies dan verdient het de aanbeveling om een erkende verwarmingsinstallateur in te schakelen. Ervaringsdeskundigen die dagelijks bezig zijn met vloerverwarminginstallaties weten hoe ze de werkzaamheden aan moeten pakken en zorgen voor een probleemloos aangelegd systeem waar je een hoog rendement mee behaald.
Welke terugverdientijd?
Je kunt de terugverdientijd van je investering verkorten door de beschikbare subsidies en door een optimaal rendement dat je kunt behalen als je woning voldoende geïsoleerd is. Wil je de werkzaamheden uitbesteden begin dan met het aanvragen van offertes bij meerdere verwarmingsinstallateurs. Door op deze manier te werk te gaan kun je vaak al een aardig bedrag op het totale kostenplaatje uitsparen. Kijk goed naar het soort en type materiaal dat in rekening wordt gebracht en op welke manier de arbeidskosten verrekend worden. Het zijn kleine tips waar je soms grote voordelen mee kunt behalen.
Heb je voldoende ervaring met klussen en verwarmingssystemen dan is het aanleggen van vloerverwarming iets wat je zelf kunt doen, kies je voor gemak en premies dan maak je het beste gebruik van de diensten van een ervaren installateur.
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 35%!
- Wij brengen je in contact met 4 vloerverwarmingsspecialisten in je buurt
- Zij sturen jou een gratis richtprijs
- Zo kun je hun vergelijken op basis van prijs en kwaliteit
- En zo bespaar je snel tot 35%!