Een warmwaterboiler levert warm water en gaat jaren lang mee. Welke soorten warmwaterboilers er bestaan en wat hun voordelen zijn bespreek ik graag met je. De meest gekende is uiteraard de elektrische boiler. Afsluiten doe ik met de prijs voor de verschillende boilers. Benieuwd? Lees dan vooral verder.
Welke soorten warmwaterboiler bestaan er? Wat zijn de voordelen, de werking en de prijs ervan?

Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmwaterboiler?
Om te weten waarop je moet letten is het uiteraard eerst handig om de werking van een warmwaterboiler te weten.
Een boiler is eigenlijk een goed geïsoleerd voorraadvat waarin een bepaalde hoeveelheid water opgeslagen wordt. Dit water wordt steeds op temperatuur gehouden zodat je meteen over warm water beschikt wanneer nodig.
Als energiebron wordt meestal elektriciteit, gas of stookolie gebruikt. Maar nu we steeds duurzamer wonen is ook de zonneboiler en warmtepompboiler volop in opmars.
Hoe ziet zo’n boiler er dan uit?
Dit dele kun je eventueel overslaan, tenzij je echt wil lezen welke leidingen en klepjes er op een warmwaterboiler zitten. Zonee, kun je gewoon over naar het volgende deel.
Op de bovenkant van elke warmwaterboiler tank vindt je de watertoevoer- en persleidingen. De toevoerleiding leidt het koude water naar de bodem van de tank via de dompelbuis. De warmwater toevoerleiding haalt water van de bovenkant.

Voor de veiligheid zijn alle waterverwarmers uitgerust met een klep (overdrukklep voor temperatuur en druk). Deze klep gaat open als de temperatuur of druk van het water een veilige limiet overschrijdt. De klep is verbonden met een pijp die uit de tank loopt en eindigt ongeveer 3 cm van de vloer.
Het is een goed idee om een emmer onder de pijp te houden om water op te vangen wanneer de klep opent. De klep mag niet worden aangesloten op een afvoer. Als de klep niet is geopend en aangeeft dat er een probleem is, weet je misschien nooit dat deze is geopend.
Soorten warmwaterboilers
Een warmwaterboiler onderscheiden we voornamelijk volgens het werkingsprincipe. We maken een onderscheid tussen:
- Direct verwarmde boiler
- Indirect verwarmde boiler
Laten we even dieper ingaan op elk van deze…
1. Direct warmde warmwaterboiler
Dankzij een geïntegreerde warmtebron wordt al het water in de warmwaterboiler opgewarmd. Soms gebeurt dit aan de hand van een elektrisch verwarmingselement of een brander die werkt op stookolie of op gas. De elektrische keukenboiler is hiervan een goed voorbeeld.
2. Indirect verwarmde boiler
Zoals de naam je al doet vermoeden wordt het water hier opgewarmd via een externe bron. Het wordt dus indirect opgewarmd. Dat kan via een spiraal die zich in het boilervat bevindt. Maar ook door een dubbele wand via waar extern opgewarmd water stroomt.
Dit soort warmwaterboiler wordt het meest gebruikt in combinatie met gasgestookte ketels, een zonneboiler of een warmtepomp. Bij een zonneboiler bijvoorbeeld is de zon de externe/indirecte bron die het water dan zal opwarmen.
Kies ik een elektrische warmwaterboiler of één op gas?

Een direct verwarmde boiler (de eerste soort die ik daarjuist aanhaalde) kan zowel elektriciteit als gas gebruiken als energiebron. Maar waar zit het verschil?
Een aardgasboiler moet het water niet constant op temperatuur houden. Want verhitting met gas gaat sneller dan verhitting met elektriciteit. Een boiler van 80 liter is dan in 1,5 uur al opgewarmd. Een 200 liter boiler in amper 4 uur.
Een elektrische boiler is wel eenvoudiger om te installeren. Want bij gas moet je uiteraard nog een gasleiding en een aan- en afvoerkanaal voorzien voor de rookgassen die vrijkomen.
Nog meer in detail weten hoe een elektrische warmwaterboiler werkt? Dan kun je volgende alinea’s lezen. Anders kun je deze gewoon overslaan.
Elektrische warmwaterboiler
De typische elektrische warmwaterboiler eenheid is aangesloten op een 220 volt circuit. Om het water te verwarmen, zal de stroom door elektrische weerstandselementen, meestal twee, één in het midden van de tank en een aan de onderkant. Stroom wordt geleverd aan elk element via een thermostaat, een schakelaar die de temperatuur van het water waarneemt.
Wanneer de temperatuur daalt, wordt de schakelaar gesloten om de stroomtoevoer mogelijk te maken en wordt deze geopend wanneer de temperatuur de vooraf ingestelde limiet bereikt. Wanneer een warmwaterkraan wordt geopend, komt koud water in het reservoir door de dompelbuis en de daling van de temperatuur leidt tot de thermostaat en element aan de onderzijde.
Als het water in de bovenkant van de tank wordt vervangen door koud water, daalt de temperatuur aan de bovenste thermostaat en wordt het element geactiveerd. Wanneer de kraan is uitgeschakeld, blijven de verwarmingselementen stroom voeren tot aan de ruimtethermostaten is voldaan.
Brandstof gestookte warmwaterboilers
In plaats van elektrische weerstandselementen hebben gasgestookte warmwaterboilers een brander die door een regelklep en een thermostaatschakelaar wordt gevoerd. In een op olie gestookte ketel is de brander vergelijkbaar met die van een met olie gestookte oven. In beide gevallen wordt de brander meestal geplaatst om een vlam onder de tank te zetten.
De uitlaatgassen worden geventileerd door een holle kern in het midden van de tank of rond de tankzijden. Omdat brandstoffen de boilers verwarmen, die op zijn beurt het water verwarmt, zal er meer slijtage van de tank zijn dan bij elektrische verwarming. Een brandstofgestookte verwarmer kan daarom een kortere levensduur hebben dan een elektrische warmwaterboiler.

Effectiviteit warmwaterboiler
Omdat warmwaterboilers zowel water verwarmen als opslaan, beïnvloedt de snelheid waarmee water wordt verwarmd en de capaciteit van de tank de toevoer van warm water naar je kranen. De snelheid waarmee een eenheid water verwarmt, wordt de herstelsnelheid genoemd.
Dit cijfer geeft de hoeveelheid water aan in liters die in één uur tot 38 graden kunnen worden verwarmd. Zodra je meer water afneemt dan dat het is verwarmd, daalt de temperatuur.
Capaciteit warmwaterboiler
Omdat de tank echter warm water opslaat, heeft zijn capaciteit ook invloed op de continue beschikbaarheid van het warme water. Het kiezen van een warmwaterboiler met de juiste capaciteit en recovery rate hangt af van hoeveel water je huis nodig heeft en hoe je warmwaterboiler het water verwarmt.
Meestal hebben warmwaterboiler met lage winningssnelheden een hoge tankcapaciteit. Hoewel het langer duurt om het water te verwarmen, is er meer water voor af en toe gebruik. Elektrische warmwaterboilers vallen in deze categorie.
Aan de andere kant hoeft een met brandstof gestookte warmwaterboiler met een hoge terugwinsnelheid geen grote tank te hebben, omdat deze het water sneller kan verwarmen. Over het algemeen hebben elektrische modellen de laagste terugwinningssnelheid en hebben olie-eenheden het hoogste rendement.

Hoe de capaciteit bepalen?
De capaciteit bepaal je door het totale waterverbruik te delen door 2,5. Kort gezegd: Verbruik je 250 liter (warm) water per dag, dan moet de capaciteit van je warmwaterboiler dus 100 liter zijn (250 / 2,5).
Hoeveel warm water verbruik je gemiddeld per dag?
Wil je weten hoeveel warm water je gezin per dag ongeveer verbruikt? Wel, hier geef ik je even wat quote mee. Dit telt voor 1 persoon.
- Douche: 65 liter
- Bad: 115 liter
- Wassen aan lavabo: 4 liter