De ontwikkeling van vloerverwarmingssytemen wordt nog steeds verder verfijnd. Hierdoor is het tegenwoordig prima mogelijk om vloerverwarming in combinatie met een parketvloer aan te laten leggen. Vloerverwarming met parket heeft dan ook vele voordelen. Benieuwd naar de voordelen, de werking en de prijs? Lees dan zeker verder…
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Een parketvloer wordt vaak gekozen om het mooie, zachte uiterlijk en vloerverwarming omdat je dan geen last hebt van hinderlijke radiatoren. De vloer is bovendien aangenaam om op te lopen en je hele kamer wordt van een aangename warmte voorzien.
Inhoudsopgave
Parket en vloerverwarming
Door te kiezen voor zowel parket als vloerverwarming ervaar je van beide producten het allerbeste. Je hebt in je woning een prachtige houtenvloer én het comfort van vloerverwarming. Als je jezelf aan het informeren bent naar de mogelijkheden voor een combinatie dan kunnen de volgende voordelen je wellicht een stapje dichterbij een definitieve keuze zetten:
- Je hebt een gezellige sfeer in huis én een mooie parketvloer
- De vloer is warm en comfortabel
- Hinderlijke radiatoren behoren tot het verleden
- Besparing op de energiekosten omdat vloerverwarming gebruik maakt van lage temperatuurverwarming
- Indien gewenst kun je de vloerverwarming prima combineren met een zonneboiler waardoor je nog verder op de kosten van energie bespaart.
Wil je laminaat leggen over de vloerverwarming dan is het voornamelijk de ondervloer van het laminaat dat bepaald of je voor een juiste combinatie kiest. Bij echt parket is het aan te raden om voor een verlijmde parketvloer te kiezen. Op deze manier ben je zeker van het beste rendement en een aangename warmte.
Welke vloerverwarming past het beste bij een parketvloer?
Je kunt ervoor kiezen om de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming te laten installeren. Doorgaans worden parketvloeren als bijverwarming gekozen hierdoor heb je ook het minste kans op eventuele ongemakken en problemen. Door te fungeren als bijverwarming voorkom je dat het parket aan al te grote temperatuurverschillen onderhevig is en minder werkt. Bovendien is het mogelijk om een keuze te maken uit warmwatersystemen die je als hoofdverwarming kunt gebruiken.
Ook parketvloeren kunnen aangelegd worden met vloerverwarming die middels een droogbouw- en natbouwsysteem worden geïnstalleerd. Droogbouwsystemen hebben een beter rendement en de opbouwhoogte is een stuk lager. Vloerverwarming die wordt aangelegd in een droogbouwsysteem kan bovendien sneller ingebruik genomen worden dan wanneer je kiest voor een installatie in een natbouwsysteem.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Parket en vloerverwarming gaan prima samen
Door de verdere technische ontwikkeling van vloerverwarmingssystemen wordt het steeds gebruikelijker om op de vloerverwarming een parketvloer aan te leggen. Het is echter aan te raden om jezelf goed te laten informeren welke soort hout je dan het beste kunt kiezen. Een parketvloer heeft de bovengenoemde voordelen en daar komen dan nog de voordelen van de vloerverwarming zelf bij.
Je bespaart op de energiekosten omdat je gebruik maakt van lage temperatuurverwarming. Je woonkamer heeft een aangename warmte wat een grote mate van comfort geeft. Als je wilt weten wat de mogelijkheden voor jouw woning zijn ga dan ten rade bij verschillende verwarmingsspecialisten. Deze kunnen je precies vertellen wat mogelijk is en wat de daaraan verbonden kosten zijn.
Voordat je de keuze maakt om te investeren in vloerverwarming, wat een behoorlijke kostenpost met zich meebrengt, doe je er goed aan om je woning van onder tot boven van een deugdelijke isolatie te voorzien. Het heeft weinig zin om bij een slecht geïsoleerde woning gebruik te maken van lage temperatuurverwarming. Het systeem is dan een zeer lange tijd bezig om op te warmen en daardoor bespaar je niet op de energiekosten. Een goede isolatie is dan ook van het groote belang als je het optimale rendement wilt behalen.
Zijn er ook nadelen aan de combinatie van parket en vloerverwarming?
Elk verwarmingssysteem heeft voordelen en soms ook nadelen. Hetzelfde geldt voor vloerverwarming in combinatie met een parketvloer:
- Er zijn parketvloeren die extra gaan werken, uitzetten en krimpen, door de aanwezige vloerverwarming.
- Hout verspreid de warmte minder snel door de kamer dan een tegelvloer.
- Door de trage verspreiding van de warmte heeft het vloerverwarmingssysteem meer tijd nodig om op te warmen.
- Besteed het leggen van de ondervloer uit aan een specialistisch bedrijf, hiermee voorkom je onnodige risico’s en mogelijke fouten.
- Als de vloerverwarming is gelegd en de vloer is klaar voor het parket dan is het verstandig om ook het leggen hiervan uit te besteden aan een specialist.
- Het leggen van een parketvloer op vloerverwarming neemt risico’s op lekkage met zich mee. Hier kun je zogenaamde lekzoekers voor aanschaffen, waarmee je eventuele problemen snel kunt opsporen en oplossen.
Welke vloer leg je op de vloerverwarming?
Als je vloerverwarming hebt aangelegd en daar een parketvloer over heen wilt leggen dan is het handig om te weten of het parket van je keuze daar wel geschikt voor is. Productspecificaties zijn soms eindeloos en het is daarom handig om te weten waar je op moet letten bij het bepalen van je keuze.
- De dikte van de vloer bepaalt de duur van de opwarming. Dus hoe dikker je vloer hoe langer het duurt voordat het systeem is opgewarmd.
- Kies je voor een parketvloer in combinatie met vloerverwarming dan is het aangeraden om je parketvloer te verlijmen voor een beter rendement.
- Zorg dat je een mogelijkheid hebt om het systeem op mogelijke lekkages te controleren. Dit kan onder meer de kruipruimte van je woning zijn.
Iedere vorm van vloerverwarming geeft je woning een ruime mate van comfort. Dit gevoel van comfort wordt door de combinatie met hout en/of parket nog verder vergroot. Daarnaast bespaar je behoorlijk op je maandelijke energiekosten.
- Een normaal verwarmingssysteem laat je verwarmen tot ongeveer 21oC à 22oC.
- Een vloerverwarming daarintegen biedt je al voldoende warmte bij 19oC à 20oC.
Ondanks het feit dat je misschien denkt wat het verschil van 1 tot 2 graden betekent zul dit direct zien op je energiefactuur. In positieve zin dan wel. Door meerdere offertes aan te vragen hou je kosten voor je investering bovendien in de hand en is de terugverdientijd te overzien.
Informeer bovendien bij de plaatselijke gemeente naar eventueel beschikbare subsidies voor particulieren. De Vlaamse overheid stimuleert duurzame investeringen door het verstrekken van aantrekkelijke premiebedragen, ook voor de aanleg van vloerverwarming in je woning.
Vergelijk de verschillende offertes goed met elkaar. Hierdoor kun je vaak al een behoorlijk bedrag besparen op de kosten. Verschillen van 30% tot 40% zijn geen uitzondering. Het grootste verschil vind je vaak in de in rekening gebrachte arbeidskosten en eventuele bijkomende kosten. Aandachtig lezen verdient de aanbeveling.
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 35%!
Betaal niet teveel voor je vloerverwarming! Vergelijk prijzen van verschillende vakmannen en bespaar tot wel 35% in slechts 2 minuten!
- Wij brengen je in contact met 4 vloerverwarmingsspecialisten in je buurt
- Zij sturen jou een gratis richtprijs
- Zo kun je hun vergelijken op basis van prijs en kwaliteit
- En zo bespaar je snel tot 35%!