Heb je een woning met een groot raamoppervlak? Dan is het vaak zonde om daar verwarmingselementen voor te plaatsen. Een handige oplossing waarbij je het toch aangenaam warm hebt in huis zijn dan vloerconvectoren. Deze worden deskundig in de vloer weggewerkt.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Maar welke voordelen hebben vloerconvectoren nog? En aan welke prijs moet je dan denken? Wij geven je graag alle nodige informatie!
Inhoudsopgave
Vloerconvectoren = Geen radiatoren in het zicht
Een vloerconvector is een ideale vorm van verwarming als je niet wilt kijken op radiatoren aan de wand of onder het raam. De put van de convector wordt in de vloer gebouwd waardoor het enige wat je ziet een fraai rooster in de vloer is. De convector zuigt lucht aan en verwarmt deze waarna de warme lucht wordt afgegeven.
Het gedeelte van de vloerconvector dat in de vloer wordt weggewerkt bestaat uit een bak die verdeeld is in twee aparte compartimenten. Het eerste compartiment zuigt de omgevingslucht uit de kamer aan naar het verwarmingselement in het tweede compartiment. De warme lucht wordt naar boven afgevoerd. Op deze manier ontstaat er in de betreffende kamer een goede ciruclatie van de lucht. Het voordeel is dat het verwarmingselement slechts weinig water bevat waardoor deze slechts een korte tijd nodig heeft om op te warmen.
Voordelen van vloerconvectoren
Vloerconvectoren brengen héél wat voordelen met zich mee.
- Je hebt geen hinder van radiatoren die in het zicht staan.
- Eventuele koude straling afkomstig van een raam wordt geneutraliseerd door de vloerconvector.
- Vloerconvectoren voorkomen onnodig verwarmen, ze reageren onder meer op invallend zonlicht.
- Vloerconvectoren zorgen voor een snelle en bovendien gelijkmatige verwarming van de ruimte waar ze in geplaatst zijn.
- De convectoren bevatten weinig water wat zorgt voor een snellere opwarming. Deze kortere opwarmingstijd is meer energiezuinig.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Minpunten van vloerconvectoren
- Je zult meer onderhoud hebben aan de convectoren, omdat de vloerconvectoren veel stof aantrekken. Vuil van buiten en andere zaken die in de convector vallen moeten tijdig verwijderd worden. Regelmatig nakijken verdiend de aanbeveling.
- De warme lucht die geproduceerd wordt stijgt op naar het plafond, daardoor kan het aan de grond wat kouder aanvoelen.
- De vloerconvector houdt de koude straling tegen die onder meer van het raam afkomstig is, dit kan ook een bepaalde mate van warmteverlies met zich meebrengen.
Zelf doen of laten aanleggen
Het aanleggen van vloerconvectoren en convectorputten is iets wat je, gedeeltelijk, zelf uit kunt voeren. Wil je echter zeker zijn van een degelijk aangelegde put die wordt aangesloten op het bestaande gasnetwerk kies er dan voor om een installatiebedrijf in te schakelen. Online vind je verschillende mogelijkheden verder uitgewerkt.
Lees zeker ook de ervaring van anderen met het zelf aanleggen van convectorputten. Het lijkt op het eerste zicht niet al te moeilijk om een gat te graven, maar er zijn uiteraard omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden.
Doe-het-zelf stappenplan
Een aantal tips waar je je voordeel mee kunt doen als het gaat om vloerconvectoren en het aanleggen daarvan:
- Maak de raveling. Teken de omtrek van de convectorput op de vloer en boor daarna gaten bij de hoekpunten. Vervolgens kun je het gat voor de put eenvoudig uitzagen met een cirkel- of decoupeerzaag.
- Bevestig balkendragers. Voor dwarse raveelbalken dien je balkendragers op de aanwezige vloerbalken te bevestigen. Je bevestigt deze het beste met zogenaamde batspijkers. Let op dat je deze dwarse balken laat samenvallen met de randen van het gezaagde gat. Op de dwarse balken plaats je vervolgens weer andere balkendragers voor een extra vloerbalk. Ook deze dient in lijn te zijn met de rand van de put.
- Let op dat de convectorput niet de verluchtingsroosters van de kruipruimte van je woning blokkeert. Anders moet je op een andere plaats nieuwe verluchtingsgaten aanleggen. Dit om je woning optimaal te kunnen ventileren.
Maak de bekisting van de vloerconvector. - Bevestig de bodem van de put met houtlijm en schroeven.
- Vervolgens bevestig je het tussenschot op ongeveer 1/3 van de bekisting. Zorg wederom dat de bovenkant samenvalt met de bovenste rand van de put die je hebt gemaakt. Je kunt de binnenkant zwart schilderen zodat deze later onder het rooster nog minder opvalt.
- Laat nu de convectorput in de gemaakte kist zakken.
- Je kunt er uiteraard voor kiezen om de kruipruimte onder de gemaakte convector put door middel van folie tegen eventueel optrekkend vocht te beschermen. Voor het isoleren gebruik je het beste geen “piepschuim”, het is immers een bekend gegeven dat muizen daar gek op zijn.
Het afdekrooster is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo vind je altijd de afwerking van de vloerconvector die het beste bij je interieur past. Een vloerconvector zorgt als het ware voor een gordijn bestaande uit aangename warme lucht die op een gelijkmatige wijze door de ruimte wordt verspreid.
Vloerconvectoren Prijs
Laat je voorlichten over de mogelijkheden die vloerconvectoren in jouw woning te bieden hebben. Prijzen van vloerconvectoren zijn afhankelijk van de situatie in je woning en de gewenste afmeting van de convector(en) zelf.
Vergelijk het aanbod van installateurs met elkaar, je kunt zeker je voordeel doen door meerdere prijzen op te vragen. Verschillen zitten onder meer in de arbeidsuren die berekend worden en het materiaal dat gebruikt wordt.