Steeds vaker wordt er in België overgestapt op andere bronnen van brandstof. Waar mazout altijd met stip op nummer één heeft gestaan neemt de populariteit van een mazouttank al jaren af. Wil je ook over stappen op een andere vorm van brandstof dan wil je graag weten wat er met de aanwezige stookolietank in je tuin moet gebeuren. Je bent namelijk bij wet verplicht om een mazouttank die je niet meer gebruikt te neutraliseren.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoudsopgave
Opvullen of verwijderen
Op het moment dat je een oude stookolietank voorgoed buiten gebruik wilt stellen dan zijn daarvoor enkele verplichtingen opgesteld. De betreffende regels zijn van toepassing voor mazouttanks die in gebruik waren om je woning te verwarmen.
Bovendien is een en ander afhankelijk van de plaats en grootte van de tank, want een tank kan zich zowel onder als boven de grond bevinden.
Minder dan 6.000 liter
Voorwaarden voor het opvullen of verwijderen van een stookolietank met een opslag capaciteit van minder dan 6.000 liter stookolie:
- Een bovengrondse tank moet bij buitengebruikstelling verplicht leeggemaakt worden. Verwijderen behoort niet tot de verplichtingen. Kies je toch voor verwijderen dan laat je de tank het beste ook eerst reinigen, dit om eventuele onverwachte meerkosten van het verwijderingsbedrijf te vermijden.
- Een ondergrondse tank moet leeggemaakt worden en vervolgens verwijderd. Als verwijdering om de een of andere reden niet mogelijk is dan dient te tank te worden opgevuld met schuim zand of een ander gelijkwaardig materiaal. Laat je de ondergrondse tank verwijderen zorg er dan voor dat de tank eerst gereinigd wordt.
- Zowel boven- als ondergrondse stookolietanken laat je buiten werking stellen door een erkende stookolietechnicus.
- Na het buiten gebruik stellen ontvang je van de technicus een certificaat waarop deze verklaard dat het proces volgens de daarvoor geldende voorschriften is verlopen. Het certificaat bevat eveneens de naam en het erkenningsnummer van degene die de tank heeft behandeld.
Meer dan 6.000 liter
Heb je een tank met een inhoud groter dan 6.000 liter dan moet je de volgende voorwaarden in acht nemen:
- Een bovengrondse tank laat je eerst leegmaken, dan reinigen en vervolgens verwijderen indien dit mogelijk is.
De ondergronds geïnstalleerde mazouttank moet eerst worden leeggemaakt, daarna gereinigd en vervolgens verwijderd. - Kan de tank niet verwijderd worden dan dien je deze te laten opvullen met bijvoorbeeld zand of schuim.
- Je dient de tank binnen drie jaar nadat je hem buiten gebruik hebt laten stellen te laten legen, reinigen, verwijderen en/of opvullen.
- De procedure dient te worden uitgevoerd door een stookolietechnicus met erkende papieren of een milieudeskundige.
- Nadat de tank buiten werking is gesteld zul je hiervoor van de technicus of milieudeskundige een certificaat als bewijs ontvangen.
Onderhoud Mazouttank
Voor het onderhoud van de Mazouttank hebben we een aparte pagina aangemaakt: Onderhoud Mazouttank.
Premies en subsidies voor het verwijderen van een mazouttank
Direct vanuit de Vlaamse overheid zijn er geen premies beschikbaar voor het verwijderen van oude mazouttanks. Je kunt onder bepaalde voorwaarden eventueel wel aanspraak maken op het uitbreken, neutraliseren of weghalen van de mazouttank voor de beschikbare renovatiepremie. Voorwaarden kunnen zijn dat een erkende aannemer de werkzaamheden uitvoert en dat je het verwijderen van de mazouttank combineert met bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe condensatieketel. Premies en subsidies zijn naast landelijk ook regionaal georganiseerd. Daarom kan het best zijn dat je woongemeente wél subsidies verstrekt voor het verwijderen van alleen de tank. Om zeker te zijn wandel je gewoon even het gemeentehuis binnen en leg je je vraag voor aan het loket.
Een verwarmingsinstallateur kan je meer vertellen over het professioneel laten verwijderen van een mazouttank waar geen gebruik meer van wordt gemaakt. Meerdere offertes aanvragen kan je bovendien op de kostprijs doen besparen. Prijzen van installatiebedrijven lopen immers behoorlijk uiteen. Door goed te vergelijken van de prijsopgaven die je ontvangt kom je niet alleen van je oude mazouttank af, je houdt bovendien ook nog een paar centen over waar je iets leuks van kunt doen.
Vergelijk Prijzen en Bespaar tot 35%!
Betaal niet teveel voor je mazoutketel! Vergelijk prijzen van verschillende vakmannen en bespaar tot wel 35% in slechts 2 minuten!
- Wij brengen je in contact met 4 condensatieketel specialisten in je buurt
- Zij sturen jou een gratis richtprijs
- Zo kun je hun vergelijken op basis van prijs en kwaliteit
- En zo bespaar je snel tot 35%!
Geen eindeloze zoektocht dus naar een geschikte vakman! Vul nu onderstaand formulier in…