Dankzij een keukenboiler heb je meteen warm water. Zo voorkom je onnodige waterverspilling. Deze wordt meestal onder de spoelbak geplaatst en voorziet je van zo’n 10 liter warm water. Wil je meer weten over de voordelen, werking en prijs van een keukenboiler? Lees dan vooral verder!
Keukenboiler nodig?
Ontdek de soorten, mogelijkheden, werking, voordelen & prijs voor een boiler in de keuken.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoudsopgave
De basis van het installeren van een keukenboiler in je keuken
Als je je keukenboiler in je keuken wilt plaatsen, kun je deze het beste op een buitenmuur plaatsen. Dit komt omdat het rookkanaal en drukverlaging buizen moeten leiden buiten het huis, zodat een boiler aangebracht op een binnenwand kan meer eisen aan het pijpensysteem tussen het toestel zelf en de schoorsteen optreden.
CV ketels: 3 soorten om uit te kiezen
Als je naar je opties voor het verwarmen van je huis kijkt, zijn er 3 soorten beschikbaar. Je wilt waarschijnlijk een cv-ketel die al je wensen aanvinkt: efficiënt, redelijk prijs, praktisch en effectief. Elk type ketel heeft zijn voor- en nadelen, en dus hangt het echt af van je specifieke situatie.
De 3 types keukenboilers die we onderscheiden zijn:
- Conventionele keukenboiler
- Systeem keukenboiler
- Combi keukenboiler
Laat me even dieper ingaan op elk van deze…
1. Conventionele keukenboiler
Conventionele boilers worden gebruikt in woningen met traditionele verwarmingssystemen. Deze ketels verwarmen water door gas of olie te verbranden of met behulp van elektrische weerstandsspoelen.
Het warme water wordt naar een boiler met warm water gepompt om te worden opgeslagen voor later gebruik. Dit type vereist ook een opslagtank voor koud water en een extra tank om de waterniveaus in het hele systeem op een consistent niveau te houden.
2. Systeem keukenboiler
Systeemketels zijn vergelijkbaar met conventionele typen omdat ze een boiler voor warm water gebruiken. Ze nemen echter water uit je netaansluiting, wat betekent dat een koelwateropslag niet nodig is.
Bovendien zijn veel van de componenten in de ketel zelf geïntegreerd, waardoor ruimte wordt bespaard en de installatie eenvoudiger wordt.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
3. Combi keukenboiler
Combi-ketels zijn de meest recente soort die je veel ziet. Ze zijn ook erg populair geworden vanwege hun talrijke voordelen. Combi-ketels verwarmen op verzoek direct water uit het stroomnet.
Dit betekent dat ze water gaan verwarmen zodra je een kraan inschakelt. Er zijn geen opslagtanks voor warm of koud water nodig.
Voordelen keukenboiler
Er zijn veel voordelen aan het installeren van je keukenboiler in de keuken, zoals een kortere verwarmingstijd tussen de ketel en de apparaten die het kan gebruiken, zoals wasmachines en vaatwassers.
En terwijl de moderne ketels vaak stil zijn, betekent dat eventueel lawaai zal worden beperkt tot de keuken, in tegenstelling tot het aanbrengen van een boiler in de buurt van een meer ingrijpende locatie, zoals in de badkamer, die vaak in de buurt van je slaapkamer ligt.
Nadelen keukenboiler
De minpunten zijn dat een keukenboiler behoorlijk veel ruimte kan innemen, wat vooral lastig kan zijn als je een kleine keuken hebt. Een in de keuken geïnstalleerde keukenboiler kan ook de hoeveelheid opslag beperken die je kunt hebben, als je deze in een kast wilt bewaren.
Kan ik zelf een keukenboiler installeren?
Welnu, ongeacht of je je oude ketel verplaatst of een nieuwe installeert, je moet een geschoolde monteur bij elke installatie hebben. Volgens de wet moet elke ketelinstallatie worden uitgevoerd door een geregistreerde veilige monteur.
Kan ik mijn keukenboiler in een keukenkast plaatsen?
Ja, als je de keukenboiler niet wilt zien, kun je deze in een kast onderbrengen. Naast het feit dat je keukenboiler niet in het zicht ligt, kan een kast ervoor zorgen dat het geluid minder opdringerig wordt. Als je besluit de keukenboiler te huisvesten in een kast, is het belangrijk om de grootte van de ketel zelf en de grootte van de kast te overwegen.
Het kan zijn dat de keukenboiler te groot is voor een opslagruimte die op dit moment in je keuken staat en mogelijk moet je een speciale box om de keukenboiler bouwen. Echter, er zijn keukenboilers beschikbaar die klein genoeg om in een standaard keukenkast te passen.
Keukenboiler prijs
De gemiddelde prijs voor een keukenboiler bedraagt tussen de € 100 à € 200.
Kijk niet enkel naar de prijs, maar ook naar het verbruik van de boiler. Zo kun je eenvoudig berekenen wat het je zal kosten mocht je deze 20 jaar lang gebruiken.
Kijk daarnaast ook naar het label CE. Dat label is verplicht en betekent dat de keukenboiler gezond, veilig, milieuvriendelijk is en voldoet aan alle wettelijke eisen. In België zul je nooit een boiler voor je keuken kunnen kopen die niet gekeurd is.