Als je nieuwe radiatoren wenst aan te schaffen is het handig om te weten hoeveel radiatoren je nodig hebt om je woning of een bepaalde ruimte te verwarmen. De badkamer verwarmen is niet hetzelfde als je woonruimte of keuken. Via deze pagina leren we je hoe je eenvoudig de capaciteit van radiatoren kunt berekenen. Zo weet je meteen welk aantal radiatoren je moet plaatsen.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Radiatoren zijn niet langer een noodzakelijk kwaad in je woning. Waar in een grijs verleden radiatoren in een standaarduitvoering verkrijgbaar waren en niet direct de omschrijving ‘mooi’ verdienden is dat tegenwoordig heel anders. Je kunt fraaie design radiatoren kopen die je interieur een ware oppepper geven. Elk heeft uiteraard zijn eigen capaciteit. Wij helpen jou met de berekening ervan.
Inhoudsopgave
Nodige vermogen van de radiator berekenen
Als je het benodigde vermogen van de radiatoren die je nodig hebt wilt berekenen zijn er aantal onmisbare gegevens die je daarvoor nodig hebt:
- De inhoud van de kamer(s) in kubieke meter
- De mate van isolatie van de kamer
- Gewenste temperatuur die de radiator moet geven
- Hoeveel buitenmuren omgeven de betreffende kamer
Het benodigd vermogen wordt in Watt uitgedrukt. Er zijn een aantal vastgestelde standaardwaarden die je als uitgangspunt bij je berekening mee kunt nemen. De waarden verschillen per soort kamer:
- Woonkamer 85W / 22oC
- Keuken 77W / 20oC
- Badkamer 93W / 24oC
- Slaapkamer 70W / 18oC
Om het benodigde vermogen van een radiator redelijk nauwkeurig te berekenen vermenigvuldig je het aantal kubieke meters met de benodigde Wattage per m3. Een kubieke meter bereken je door de hoogte x de breedte x de lengte uit te rekenen.
Voorbeeld: Woonkamer van 90m³: 90 x 85W = 7.650W
Bij de berekening dien je ook nog rekening te houden met eventuele correcties die van toepassing zijn bij een slecht of juist goed geïsoleerde woning. Het energieverbruik van je woning hangt sterk af van een bepaalde mate van isolatie.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Hoeveel radiatoren heb je nodig?
Afhankelijk van de indeling van de diverse kamers en de beschikbare vrije wanden moet je ook rekening houden met de maximale afmetingen van een radiator. Je bent daarnaast ook gebonden aan de gewenste capaciteit die je van een radiator wenst.
Wil je exact weten hoeveel radiatoren je nodig hebt voor de best mogelijke verwarming van je huis dan is het ook van belang om de luchtcirculatie onder de loep te nemen. Om optimaal te genieten van een gelijkmatige warmte verdeling moet de warmte ook de kans krijgen om goed verdeeld te worden.
De beste plaats in huis voor het plaatsen van radiatoren zijn in de buurt van ramen en deuren omdat hier de meeste kou wordt doorgelaten. Heb je bijvoorbeeld een L-vormige woonkamer zorg er dan altijd voor dat de radiator nooit ‘om de hoek’ moet verwarmen.
Kortom: Bereken dus hoeveel vermogen je nodig hebt (zie hierboven). Nu moet je voldoende verwarmingen voorzien om die capaciteit te behalen. Op de verpakking van de verwarming staat steeds het vermogen uitgedrukt.
BELANGRIJK: Zorg ook voor een goede cv-ketel! Want je Centrale verwarmingsketel moet uiteraard ook in staat zijn om dat vermogen te kunnen leveren. Al dan niet tegelijkertijd in alle ruimtes van je huis.
Vele soorten verwarmingen, met elk hun eigen capaciteit
Als je rondkijkt zul je al snel zien dat er radiatoren in verschillende afmetingen en typen verkrijgbaar zijn zodat er altijd een radiator is die geschikt is voor jouw persoonlijke woonsituatie en die:
- De gewenste warmteafgifte capaciteit heeft
- Voldoet aan je wensen qua afmeting (hoogte en breedte)
Verschillende uitvoeringen van de verwarmingsradiator zijn verkrijgbaar en afhankelijk van je eigen wens en smaak heb je de keuze uit radiatoren die uit meerdere platen bestaan en /of radiatoren die zogenaamde convectielamellen hebben, dit is het geribbelde plaatwerk dat op of tussen de platen zit.
Het spreekt voor zich dat hoe meer platen en convectielamellen een radiator heeft hoe hoger de capaciteit zal zijn. Dit houdt in dat de totale oppervlakte aan plaatwerk van een radiator kan toenemen waardoor ook de warmteafgifte van een radiator toeneemt. Dit wil echter niet direct zeggen dat ook de lengte of hoogte van een radiator groter is.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Isolatie is minstens even belangrijk
Een bepaald aantal radiatoren zorgt voor een snelle en efficiënte verwarming van je woning. Dat is een logisch gegeven. Wat echter ook belangrijk is, is de mate waarin je woning van isolatiematerialen is voorzien. Heb je bijvoorbeeld dubbele beglazing, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en/of misschien wel dakisolatie.
De mate waarin je woning geïsoleerd is is mede bepalend voor het aantal radiatoren dat je binnenshuis nodig hebt. Woon je in een huis met een matige isolatiewaarde en behoorlijk wat tocht dan is het vanzelfsprekend dat je radiatoren harder moeten werken dan wanneer je een van onder tot boven geïsoleerde woning hebt. Het bijkomend voordeel van een goede isolatie is dat de radiatoren minder hoeven te verwarmen en je een aardig bedrag op de maandelijkse energiefactuur kunt besparen.
Raadpleeg zowel een isolatie- als een verwarmingsinstallateur
Als je jezelf aan het oriënteren bent op het aanschaffen van nieuwe of andere radiatoren dan kun je vaak je eerste voordeel behalen door een deskundige in te schakelen. Zeker als je niet weet hoe het met de isolatie van je woning is gesteld. Door een isolatiebedrijf in de hand te nemen kun je jezelf alles laten vertellen over de mogelijkheden van energiebesparing in combinatie met het aanschaffen van nieuwe radiatoren. Je gaat investeren en dan is het wel de bedoeling dat die investering op termijn geld oplevert.
Nadat je met een isolatiebedrijf hebt gesproken kun je vervolgens je plannen en wensen voorleggen aan een verwarmingsinstallateur. Deze kan je aan de hand van het energierapport en de mate van isolatie precies vertellen hoeveel radiatoren je in welke kamer nodig hebt om een aangename mate van wooncomfort te creëren. Vraag meerdere prijsopgaven aan en vergelijk deze goed met elkaar.
Je hoeft niet altijd de duurste (design)radiatoren te kiezen voor het meeste rendement. Het vergelijken van de kosten levert je op een vrij eenvoudige manier een kostenbesparing op die soms op kan lopen tot wel 40%.