De wetgeving die van toepassing is op de stookplaats in je woning is buitengewoon complex en wordt onder meer beschreven in de norm NBNB61-001 die beheerd wordt door het Bureau voor Normalisatie. Hierin is onder andere omschreven waar een stookplaats boven 70 kW op het gebied van verluchting, afmeting en rookafvoer aan moet voldoen. Welke verplichtingen zijn er voor jou?
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoudsopgave
Hou voldoende rekening met de wettelijke bepalingen
Het spreekt voor zich dat je rekening houdt met de regelgeving op het moment dat je een verwarmingsinstallatie laat aanleggen. Je zou immers niet de eerste zijn bij wie de installatie wordt afgekeurd omdat de stookplaats niet aan de wettelijke bepalingen voldoet. Deze bepalingen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van:
- Het type verwarmingstoestel je gebruikt.
- Het soort brandstof waarmee je verwarmt.
- Het vermogen van de verwarmingsketel.
- Het bouwjaar van de verwarmingsketel die je gebruikt.
- Het type toestel waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen Open en Gesloten systemen.
- Betreft het een bestaand of nieuw gebouw.
Daarnaast zijn er voor de stookruimte bijkomende bepalingen van kracht:
- Wat is de volledige functie van de stookruimte, hierbij kun je denken aan garage, wasplaats, opslagruimte.
- Is er voldoende verluchting in de stookruimte.
- Heb je mechanische ventilatievoorzieningen in de stookruimte aangebracht voor een optimale werking?
- Zijn er in de stookruimte misschien nog andere toestellen aanwezig die lucht gebruiken?
- Je kunt altijd een beroep doen op een erkende technische installateur die je precies kan vertellen of de stookruimte in je woning aan de vereisten voldoet. Alleen als je aan de voorschriften voldoet is de veiligheid van je huishouden gegarandeerd.
Hoe ziet een gemiddelde stookplaats vanaf 70kW eruit?
Zowel bij het stoken op mazout als gas is verse lucht benodigd voor een optimale verbranding. Je hebt niet alleen lucht nodig voor de verbranding maar ook voor de afvoer van zogenaamde bedorven lucht. Voldoet je stookhok niet aan de wettelijke vereisten dan kan dit leiden tot een minder goede werking van het verbrandingsproces.
Natuurlijke luchtverversing heeft de voorkeur boven mechanisch aangedreven installaties. De wettelijke bepaling omvat een zogenaamde boven- en benedenverluchting voor de afvoer van verontreinigde lucht en de aanvoer van verse lucht.
Verlichting is van belang. Op het moment dat je de ketel laat onderhouden is het handig dat de installateur op eenvoudige wijze kan zien met wat voor soort ketel hij of zij te maken heeft. Een goede lamp ophangen draagt hier toe op zeer eenvoudige wijze bij.
In de stookruimte moet een noodstop voorzien zijn waarmee je met een druk op de knop alle energiebronnen af kunt sluiten. Stook je op gas? Dan heb je een verwarmingsinstallatie nodig die voorzien is van een gasdetector die op zijn beurt voorzien is van een automatische gasafsluiter.
Je stookhok dient minimaal aan de volgende eisen te voldoen:
- De wanden zijn minimaal 1 uur tegen brand bestand. De binnenwanden van het stookhok zijn gescheiden van de binnenkant van de woning en moeten een brandwerenheid van Rf 1h hebben.
- Heb je een binnendeur die toegang geeft tot de stookplaats dan moet deze een minimale brandweerstand van ½ h hebben, naar buiten toe opendraaien en zelfsluitend zijn.
- Zorg er altijd voor dat de stookplaats over zowel een lage- als hoge verluchting beschikt.
- Je moet de brandstoftoevoer buiten de stookplaats af kunnen sluiten.
- Je mag een stookhok onderbrengen op plaatsen die zowel qua uitvoering als opvatting aan de voorschriften voldoen.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Tweejaarlijks onderhoud
Naast deze verplichtingen heb je ook nog de verplichting om iedere 2 jaar je verwarmingsketel te onderhouden.
Vraag advies aan een erkend technicus over de stookplaats wetgeving
België kent een groot aantal erkende verwarmingstechnici die je alles kunnen vertellen over de mogelijkheden van een stookplaats. Door je vooraf goed te informeren voorkom je naderhand dure kosten omdat je toch net niet aan de vereisten voldoet. Moet je stookplaats nog ingericht worden vraag dan bij verschillende technici naar de prijzen die berekend worden.
Ook hier kun je geld mee besparen waar je later iets anders mee kunt doen. Door je stookplaats direct goed in te (laten) richten kun je met de centrale verwarmingsketel een nog beter rendement behalen en heb je een groter gevoel van veiligheid en comfort.