Irritant tikkende verwarmingsleidingen zijn in de meeste huishoudens een bekend geluid. Als je dit overkomt dan is de kans groot dat er lucht in je verwarmingsinstallatie zit. Uiteraard is dit vervelend maar wist je dat je er ook onnodige energie mee verspilt? Zonde want je betaald maandelijks al genoeg aan de energieleverancier en het ontluchten van de radiatoren is eigenlijk een eenvoudig klusje.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoudsopgave
Doe-het-zelf: De radiatoren en leidingen van de verwarming ontluchten
Een goede voorbereiding is van essentieel belang bij het ontluchten van de radiatoren. Zet je verwarming tien minuten tot een kwartiertje aan en zorg ervoor dat alle radiatoren op de maximumstand ingeschakeld zijn. Eventuele overtollige lucht zal zich verzamelen bij de aanwezige ventielen. Leg een ontluchtingssleutel klaar en houd een oude doek in de buurt en doorloop de volgende stappen.
Hoe een radiator ontluchten?
- Zet je verwarming even aan
- Na ongeveer een kwartiertje zet je de kamerthermostaat op een zo laag mogelijke temperatuur.
- Begin het ontluchten van de radiatoren bij de radiator die op het laagste punt in huis is gelegen. Werk jezelf zo een weg naar boven en ontlucht de hoogst geplaatste radiator (waarschijnlijk op de zolderverdieping) als allerlaatste.
- Voor het ontluchten, sluit je eerst de kraan van de betreffende radiator.
- Hou je doekje bij het ontluchtingsventiel en draai het ventiel open met het daarvoor benodigde ontluchtingssleuteltje. Je kunt het ventiel weer dicht draaien op het moment dat er water uitkomt.
- Nadat je alle radiatoren hebt ontlucht kun je de radiatorkranen weer open draaien en de thermostaat op de gewenste binnentemperatuur afstellen.
- Tenslotte controleer je of de waterdruk in de ketel op peil is. Je kunt dit goed controleren omdat de drukmeter in het groene gedeelte moet staan en dat is tussen 1,5 en 2 bar. Ligt de wijzer in het rode gedeelte dan is het tijd om de ketel bij de vullen.
Als je alle stappen hebt doorlopen dan zul je al snel merken dat het getik is verdwenen. Bovendien wordt er geen energie meer verspilt en bespaar je op de stookkosten.
Bijvullen van de centrale verwarmingsketel
Als je de radiatoren gaat ontluchten kan het voorkomen dat je daarna de verwarmingsketel bij moet vullen omdat de druk te laag is. Een te lage druk zorgt ervoor dat het binnen moeilijk warm wordt. Bijvullen is net als het ontluchten van de radiatoren een vrij eenvoudig klusje dat je zelf kunt uitvoeren. Belangrijk is wel om een handdoek en een emmer bij de hand te houden.
Hoe water in verwarming bijvullen?
- De thermostaat moet op de laagste stand gezet worden. Wacht vervolgens tot de ketel is afgekoeld tot 40oC. Dit is van groot belang, je vult de ketel immers met koud water. Is de ketel nog te warm als je het koude water toevoegd dan heb je kans dat de binnenkant spontaan barst.
- Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Zorg ervoor dat je emmer onder de slang houdt voordat je kraan opent. Als je het water tot de rand van slang laat komen dan zit er bijna geen lucht meer in en dan kan deze lucht ook niet in de verwarmingsketel komen. Draai de waterkraan dicht.
- Ga op zoek naar de vulkraan die bij de ketel zit. Draai aan de dop van de vulkraan zonder deze te openen. Sluit de vulslang aan op de vulkraan van je verwarmingsinstallatie.
- Als je de bovenstaande stappen hebt doorlopen kun je nu beginnen met het bijvullen van de verwarmingsketel. Dit doe je door de waterkraan te openen en pas nadat je kraan hebt opengedraaid draai je vulkraan van de verwarmingsketel open.
- Op het moment dat de druk op bijna 2 bar staat, draai je de vulkraan dicht en daarna de waterkraan. Je koppelt de slang los en laat vervolgens het aanwezige water in de meegebrachte emmer lopen. Even dweilen kan natuurlijk ook.
- Nadat je alles hebt opgeruimd kun je de thermostaat weer inschakelen. Er is altijd kans op een beetje lucht in het systeem op het moment dat je de verwarmingsketel bijvult.
Laten Doen: Ontluchten en/of bijvullen
Het kan zijn dat je het niet ziet zitten om zelf de radiatoren te ontluchten. In dat geval is het uiteraard ook mogelijk om een beroep te doen op een erkende verwarmingsinstallateur. Als je rond gaat kijken zul je zien dat er ontzettend veel van dit soort bedrijven op de markt actief zijn. Vraag meerdere prijsopgaven op en kijk of het mogelijk is om een onderhoudscontract voor je centrale verwarmingsketel af te sluiten. Deze onderhoudscontracten zijn meestal goedkoper dan wanneer je een installateur voor ‘losse’ afspraken laat komen. Je kunt in een standaard onderhoudscontract op laten nemen dat het ontluchten van radiatoren eens per jaar, bijvoorbeeld vlak na de zomermaanden, wordt uitgevoerd.
Het inschakelen van een installateur voor het ontluchten van de radiatoren kan handig zijn op het moment dat je merkt dat de centrale verwarmingsketel voortdurend bijgevult moet worden. Misschien zit er een ergens een kleine lekkage in een van de leidingen. Een ervaren verwarmingsinstallateur kan je dan snel helpen met het repareren van de lekkage en het oplossen van het probleem.