Wil je investeren in een klimaatneutrale woning door verschillende aanpassingen en verbeteringen te doen? Dan kan een lagetemperatuurketel je daarbij helpen.
Vergelijk verschillende verwarmingtechniekers in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Een lagetemperatuurketel verwarmt met lage temperaturen en behaald daarmee een hoger rendement dan de oude generatie verwarmingsketels. Met deze slimme investering bespaar je snel een aanmerkelijk bedrag op je energiefactuur.
Inhoudsopgave
Een trend op verwarmingsgebied
Steeds vaker kiezen mensen ervoor om hun geïsoleerde woning te verwarmen met lagetemperatuur. Dit is energiezuinig en er is geen sprake van de inlevering van wooncomfort. In combinatie met de populariteit van zowel wand- als vloerverwarming maakt dat de watertemperatuur van je verwarmingssysteem tegenwoordig een stuk lager mag en kan liggen.
Mede door het feit dat het water in het verwarmingssysteem niet meer zo hoog verwarmd hoeft te worden leidt als vanzelfsprekend tot een verlaging van je energiefactuur.
Wat is een lagetemperatuurketel?
De moderne woningen van tegenwoordig kennen een betere mate van isolatie dan pak weg 30 tot 40 jaar geleden. Dankzij deze betere isolering is ook de vraag op het gebied van woningverwarming veranderd en bovendien verminderd.
Woningen die een lagere vraag hebben naar verwarming laten een zogenaamde lagetemperatuurketel helemaal tot zijn recht komen. Het systeem produceert minder hoge temperaturen dan dat het geval is bij een traditionele cv-ketel.
Zo wordt het water tot ongeveer 50°C verwarmd dit in tegenstelling tot de klassieke ketel die water verwarmd tot een temperatuur van 70°C à 90°C. Je maakt zelden gebruik van deze temperaturen en veel energie gaat in feite verloren voor ‘niets’. Het systeem kan optimaal renderen door gebruik te maken van een zogenaamde buitenvoeler.
De voordelen van een lagetemperatuurketel
Als je gaat investeren dan wil je daar uiteraard je voordeel mee doen, de investering in een lagetemperatuurketel kan je daar zeker bij helpen:
- Het comfort dat een lagetemperatuurketel biedt is groot. De mate van comfort wordt verzorgd door aaneengesloten radiatoren. Elke radiator kan apart ingesteld worden waardoor je iedere kamer of ruimte afzonderlijk van de gewenste mate van warmte kunt voorzien.
- Een lagetemperatuurketel is milieuvriendelijk. De energie die geproduceerd wordt, wordt ook daadwerkelijk gebruikt in de vorm van warmte. Zo is er veel minder sprake van het verlies van energie. Dit komt niet alleen het milieu ten goede het is ook een stuk beter voor je portemonnee.
- Lagetemperatuurketels hebben een hoger rendement dan de traditionele verwarmingsketels, daarnaast nemen ze minder plaats in en zijn ze meer duurzaam.
- Wil je nog meer besparen op de maandelijkse energiefactuur? Overweeg dan naast het aanschaffen van de lagetemperatuurketel ook de combinatie met een zogenaamde warmtepomp of zonneboiler.
- Zowel in Vlaanderen als Wallonië kun je aanspraak maken op premies die door de overheid worden verstrekt voor de aanschaf en investering in lagetemperatuurketels.
Investeren in een lagetemperatuurketel
Alvorens je een beslissing neemt voor een bepaald verwarmingssysteem in je woning verdiep je jezelf in de verschillende mogelijkheden. Je laat jezelf voorlichten door een erkende verwarmingsinstallateur en leest wellicht beoordelingen en meningen van anderen op de beschikbare internetfora.
De prijs van een lagetemperatuurketel hangt af van verschillende factoren. Hierbij kun je onder meer denken aan
- de gekozen brandstof waarop de ketel werkt,
- het vermogen
- en of er al dan niet een boiler in de ketel is geïntegreerd.
Door de markt heen genomen is het mogelijk om te zeggen dat de goedkoopste lagetemperatuurketels een vanaf prijs hebben van € 1.700. Daarbij dien je dan nog wel kosten te berekenen voor het installeren ervan. Goedkoop wil niet duurkoop betekenen, maar je doet er verstandig aan om je vooraf goed voor te laten lichten. Vooral dan over de uiteenlopende merken, het rendement en het verbruik van een bepaalde ketel. Daarbij kan een vakman in je buurt je uiteraard perfect bijstaan.
Daarnaast moet je een keuze maken of je een ketel wilt die werkt op mazout of toch liever kiest voor aardgas. Ketels die op aardgas werken zijn soms net een beetje meer energiezuinig dan ketels op stookolie. Handig om te weten is ook dat lagetemperatuurketels die werken op stookolie jaarlijks gecontroleerd dienen te worden
Voor aardgasketels geldt deze verplichting slechts een keer in de twee jaar. Een goed functionerende ketel is niet alleen beter voor het hoogst haalbare rendement het is ook veiliger voor mens en dier.
Niet alleen voor nieuwbouwwoningen
Lagetemperatuur verwarming is niet alleen iets wat geïnstalleerd en aangelegd kan worden in nieuwe woningen. Als je een bestaande woning hebt met een voldoende mate van isolatie dan kun je de overweging nemen voor deze vorm van verwarming. Laat een verwarmingsinstallateur naar je woning en de aanwezige isolatiematerialen kijken en je krijgt een advies op maat over de mogelijkheid van lagetemperatuur verwarming. De mogelijkheid bestaat dat je bijvoorbeeld een aantal extra radiatoren dient aan te schaffen om voldoende warmteafgifte te garanderen.
Laat door een installatiebedrijf berekenen wat de totale kosten van de investering bedragen en wat daartegenover het rendement is. Interessant om te weten is het percentage waarin je kunt besparen op je energieverbruik en de verhouding daarvan op de energiefactuur. Maak pas daarna een weloverwogen beslissing om te kiezen voor lagetemperatuurverwarming of een andere energiezuinige vorm van verwarmen.